Wędrując po szlaku musimy mieć dużo siły, zwłaszcza jeśli nasz marsz będzie trwał kilka godzin. Siły zapewni nam wartościowe pożywienie. Co ze sobą zabrać na szlak?
Jedzenie podczas hikingu w lesie czy w górach to paliwo, które będzie napędzało nasze mięsnie, by przechodzić kolejne kilometry i cieszyć się pięknymi widokami. Tylko co zabrać na wycieczkę, by było smaczne, lekkie w plecaku i napełniało nas do syta? Zapraszamy do lektury.
Jak skompletować prowiant?
By mieć spokój, to najlepiej zabrać się za ten temat zawczasu. Przeanalizujmy, na ile dni wyjeżdżamy i czy na trasie hikingu będą jakieś sklepy, schroniska, w których będziemy mogli się zaopatrzyć. Jeżeli główne posiłki planujemy jeść tylko w schroniskach, to nie będziemy musieli robić ich sami, a dzięki temu zaoszczędzimy miejsca w bagażu.

Przeczytaj także: Jak dobrze wybrać pole namiotowe?
Co zabrać do jedzenia na szlaku?
Jeśli ruszamy skoro świat, to weźmy śniadanie, czyli nasz posiłek główny nr 1; przekąski, czyli lekkie pożywne zagryzki do jedzenia na trasie – najlepiej jeść do 1-2 godziny, by mieć siły; posiłek główny nr 2, czyli obiadokolacja; i najważniejsze – przez cały dzień musimy pamiętać o nawadnianiu organizmu.
Przeczytaj także: Wykorzystanie surowców z recyklingu w butach Merrell – przegląd modeli
Jakie są zasady jedzenia w górach?
Proste. Jedzenie powinno być lekkie, bo koniec końców to my dźwigamy je na plecach, kaloryczne i odporne na działanie wysokich i niskich temperatur.
Co jeść podczas hikingu?
Na śniadania i obiadokolacje warto zabrać ze sobą:
- owsiankę z bakaliami,
- kaszę z gulaszem sojowym,
- kasza z suszonymi warzywami,
- kabanosy,
- zupka instant,
- żywność liofilizowana,
- przyprawy, które lubisz.
Przeczytaj także: Odkryj technologie Merrell w butach hikingowych
Jeśli chodzi o przekąski, to super sprawdzą się bakalie – suszone owoce i orzechy to źródło kalorii, witamin, minerałów i białka.